عید غدیر، عید ولایت
این ولایت به پیامبر داده شد تا بتواند مردم را تأدیب و تربیت کند و آنان را از نو بسازد. این ولایت و سلطۀ پیامبر، نه سال و نیم طول کشید و شکی نیست که این مدت برای تربیت کامل مردم کافی نیست، زیرا انسان، همانگونه که میدانید، موجود پیچیدهای است و باورها، عادات، رفتارها، اعمال، اخلاق، روحیات و گرایشهای گوناگونی دارد و اصلاح او نیازمند زمان درازی است.
(263)اینجاست که معنای اقدام پیامبر در انتقال این ولایت به علی(ع) روشن میَشود. پیامبر از مردم پرسید: «آیا من به شما از خودتان سزاوارتر نیستم؟» گفتند: «آری.» فرمود: «مَن کُنتُ مَولاهُ فَهذا عَلِی مَولاهُ» (هر که من مولای اویم، این علی مولای اوست.) یعنی او رهبر است و باید از او اطاعت کنید. او کسی است که به ساختن انسانها و جامعه میپردازد و بنای امت را تمام میکند. این همان مسئولیت مهم و بزرگی است که در روز غدیر به امام علی واگذار شد.
(264)در اینجـا سؤالی پیش میآیـد: چـرا ایـن مقام و سلطه بـه علی واگذار شد نه به غیر او؟
برای پاسخ به این سؤال باید دربارۀ شخصیت امام علی بحث کنیم. میدانید که در یکی از سالها در مکه قحطی رخ داد و زندگی بسیار دشوار شد. ابوطالب که پیرمردی بزرگوار و ارجمند بود، از نظر مالی تنگدست بود. از این رو خویشان و برادرانش نزد او آمدند و هر یک از آنها سرپرستی یکی از پسران او را به عهده گرفتند تا از این راه به او در ادارۀ امور زندگیاش کمک کنند؛ مثلاً عباس، پسر بزرگتر او طالب را با خود برد و پیامبر، پسر کوچکتر او علی را. در آن هنگام علی شش سال داشت.
(265)بنابراین، علی در سن شش سالگی وارد خانۀ محمد شد و ایـن امر، دو سال پیش از بعثت پیامبر بود. میدانید که سن ششسالگی سرآغاز
149