سورۀ اخلاص -1
معجزهوار آغاز میشود، جملهای که بیانگر هدایت و نظارت خداوند است و پیروزی را بشارت میدهد، بیآنکه آدمی را در زندگی و موفقیتهایش مغرور سازد.
(82)سورۀ اخلاص با «بسمالله الرحمن الرحیم» آغاز میشود، و بیگمان این عبارت بخشی از هر سورهای است. این سوره را انتخاب کردیم تا جنبهای از تفسیر این سوره را بیان کنیم. پیش از این گفتیم که این سورۀ اخلاص خوانده میشود، و یکی از مهمترین سورههای قرآن است. دربارۀ شأن نزول آن آمده است که برخی از علمای یهود دربارۀ نَسَب خداوند از پیامبر پرسیدند. این پرسشِ یهودیان دسیسهچینی و سوء استفاده از منطق عربها بود، زیرا آنان برای هر چیزی نَسَبی قائل بودند. افراد و قبایل و اسبها در نزد آنان نسب داشتند. همچنین، برای خداوندانی که میپرستیدند، نسبهایی ذکر میکردند. از اینرو، این پرسش بسیار دشوار مینمود. پس از چند روز که پیامبر در تأمل و انتظار به سر میبرد، این سوره نازل شد؛ با این مضمون که خداوندی که پیامبر میپرستد و به عبادت او دعوت میکند، نسبی ندارد، همانا او یکتا و بینیاز است، نه میزاید و نه زاییده شده است و او همتایی ندارد. پیامبر اینگونه به پرسش پاسخ گفت.
(83)این سوره با واژۀ «قُل» آغاز میشود. باید در این واژه تأمل کنیم. اساساً واژۀ «قُل» خطاب به رسول اکرم است. خداوند به او دستور میدهد که به مردم بگوید که خداوند یکتا و بینیاز است. اما چرا پیامبر جملهای را که خطاب به خود بود، نقل کرده است؟ زیرا این ویژگی پیامبر اکرم است. پیامبر در برابر وحی خداوند چون آینه بود؛ هر آنچه میشنید برای مردم باز میگفت. آیات قرآن حتی هنگامی که پیامبر را مورد خطاب قرار میدهند، جنبۀ نقد و تربیت دارند؛ پیامبر را تربیت میکنند، اخلاق پیامبر را کامل
49