شیوههای تربیتی و مبادی دین
وَمَا بَیْنَهُمَا لَاعِبِینَ. مَا خَلَقْنَاهُمَا إِلَّا بِالْحَقِّ وَلَكِنَّ أَكْثَرَهُمْ لَا یَعْلَمُونَ»«39» نابودی کسانی که باغها و چشمهها را بدون هیچ واکنشی بر جا میگذارند ـ چون قوم تُبَّع نیرومندتر از آنان بودند و آنان رستاخیز و حسابرسی اعمال را انکار میکردنـد ـ نابودی اینان اثری است طبیعی از مبتنی بودن آفرینش آسمانها و زمین بر حق.
(143)آیاتی از قرآن تأکید میکنند که آفرینش در شش روز و در مدتی معین انجام شده است. معنای روز در اصطلاح قرآن روشن است. مقصود از آن مراحل و دورانهاست. همانطور که از ابتدای سورۀ فصلت برمیآید، تأکید قرآن بر اینکه آفرینش در مدتی معین یعنی شش روز بوده است، مقدمهای است برای نتایج مهم تربیتی که بنا بر وصف قرآن عبارتاند از: پیروزی رومیان پس از شکست خوردن و اینکه آنان تنها ظاهر زندگی دنیا را میشناسند (سورۀ روم)؛ ضرورت توجه به سوی خداوند و خواندن او با حالت زاری و به صورت پنهانی و از سر ترس و با طمع [به رحمت او] (سورۀ اعراف)؛ تشویق مؤمنان عدالتپیشه و پایبند به سنتها و حسابرسی اعمال که در گردش شب و روز و دیگر پدیدههای جهان هستی میاندیشند. (سورۀ یس)؛ و آزموده شدن در پیشی جستن به سوی نیکیها (سورۀ هود) و، سرانجام، توکل بر خداوند، تسبیح گفتن او، ذکر و یاد او و بردباری در برابر مسخره کردنها و سرزنشها و اتهامها (سورههای فرقان و ق.)
(144)خلاصۀ سخن اینکه تربیت قرآنی مبتنی بر ابزارهای تربیتیِ مناسب است و، افزون بر آن، مقید به اصول دین و قواعد عمومیِ برگرفته از این اصول است و، همچنین، بر پایۀ حق و عدل و مدت معین استوار است و،
102